Workshop – Positioneren in de rolstoel zonder fixeren

december, 2019

De zithouding in een (rol)stoel verdient specifieke aandacht. Maar wat is een goede houding en waar dient u op te letten? En welke hulpmiddelen kunnen gebruikt worden om iemand te positioneren zonder dat iemand in zijn vrijheid wordt beperkt? Doove Academie organiseert een aantal keer per jaar een workshop waarin een antwoord wordt gegeven op al deze vragen.

Inhoud
Op een interactieve manier zal een uiteenzetting gegeven worden over hoe de verschillende onderdelen van de zit een impact kunnen hebben op de zithouding en hoe we die zithouding positief kunnen beïnvloeden. 

Elke rolstoelgebruiker is uniek en juist daarom is het belangrijk om voor elke zitinterventie een zitonderzoek uit te voeren. Zo kunnen de zitonderdelen juist worden geïndiceerd en ingesteld. Hier wordt verder op ingegaan met een demonstratie van enkele eenvoudige technieken die kunnen helpen om de zitmogelijkheden van elke gebruiker te leren kennen.
Verder wordt besproken hoe primaire zitcomponenten zoals zitkussen, rugsteun, voet – en arm steun de zithouding beïnvloeden en hoe en wanneer secondaire zitcomponenten zoals, bekken, thorax en voet positioneringssystemen kunnen ingezet worden.
Tenslotte worden er enkele praktijkvoorbeelden getoond over het zitonderzoek en verschillende zitinterventies bij rolstoelgebruikers met houdingsverval. 

Leerdoelen
1. Waarom en hoe een basis zitevaluatie kan worden uitgevoerd 
2. Wanneer en hoe primaire en secondaire positioneringssystemen juist kunnen worden gebruikt. 
3. Hoe secondaire positioneringssystemen kunnen worden ingezet ter bevordering van de zithouding zonder de bewegingsvrijheid te beperken. 

Datum: n.t.b.
Plaats: n.t.b.
Spreker: Bart van der Heyden
Voor wie: ergotherapeuten
Accreditatie: De workshop is geaccrediteerd voor ergotherapeuten bij stichting ADAP.

.

Wil je updates van het laatste trainingen van Doove Care Groep ontvangen?